Bilim insanları, bozuk yiyecekleri ve sudaki zararlı kimyasalları tespit edebilen yapay zeka destekli bir elektronik dil geliştirdi. Yapay sinir ağları kullanılarak oluşturulan bu teknoloji, gıda güvenliği ve kalite kontrollerinde devrim yaratabilir.
Bilim insanları, bozuk yiyecekleri tespit edebilen ve hatta sudaki zararlı kimyasalları belirleyebilen yapay zeka destekli bir "elektronik dil" yarattı.
Araştırmacılar, dili yapmak için kimyasal iyonları algılayan bir cihaz olan iyon-duyarlı alan etkili transistör kullandılar. Sensör bir sıvıdaki iyonlar hakkında bilgi topluyor ve bu bilgiyi bir bilgisayar tarafından yorumlanabilecek bir elektrik sinyaline dönüştürüyor. Yeni sistemde sensör dil görevi görürken, yapay zeka da tat algısından sorumlu beyin bölgesi olan gustatory korteks rolünü üstleniyor.
Ekip, sensörün topladığı verileri işlemek ve yorumlamak için sensörü, insan beyninin bilgiyi işleme şeklini taklit eden bir makine öğrenme programı olan yapay sinir ağına bağladı. Başlangıçta sinir ağına belirli bir sıvının ne kadar asidik olduğunu bulurken kullanması için bir avuç parametre verildi. Sinir ağı bu parametreleri kullanarak asitliği yaklaşık yüzde 91 doğrulukla belirledi. Sinir ağının asitlik analizi için kendi parametrelerini tanımlamasına izin verdiklerinde ise doğruluk oranı yüzde 95'in üzerine çıktı.
Bu cihaz, gıda güvenliği ve kalite kontrolleri yapabilecek. Yapay zekanın karar verme içgörüleri, yapay zeka ve sensör teknolojisindeki sınırları zorlayarak gelecekteki uygulamalar için yeni kapılar açabilir. Cihazın sensörleri çeşitli sıvı bileşimlerini tespit edebiliyor. Diyet ve normal kola ve Pepsi türlerinin yanı sıra seyreltilmiş süt, kahve karışımları ve meyve suları arasında ayrım yapabiliyor. Bulgular, bu cihazın bir ürünün tazeliğini belirleyebileceğini ve gıdada riskli içeriklerin bulunup bulunmadığını doğrulayabileceğini gösteriyor.