İş-yaşam dengesi kalitesine göre en iyi ülkeler

Oyuncu

New member
İş-yaşam dengesi kalitesine göre en iyi ülkeler

İş-yaşam dengesine sahip ülkeler belli oldu. 2023 Küresel Yaşam-İş Dengesi Endeksi (Global Life-Work Balance Index) sonuçlarına göre, bazı ülkelerde hem iş hayatını hem de özel yaşamınızı dengeli ve sağlıklı bir şekilde yaşamak mümkün. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) verilerini de değerlendiren BBC Travel, iş-yaşam dengesi kalitesine göre en iyi ülkeleri açıklandı.

dBG6VPEUv0elNHfzCt49eA.jpg

İtalyaPopüler İtalyan deyimi "il dolce far niente" (hiçbir şey yapmamanın tatlılığı) gerçekten de ülkedeki yaşamı yansıtıyor olabilir. OECD verileri ne göre, tam zamanlı çalışanlar günün %69'unu (16.5 saat) kişisel bakım ve eğlenceye harcıyor. Ancak ülkede yüksek işsizliğin yanı sıra ortalama maaş da düşük.
B5skzoI_80iuiNvUPFQNGw.jpg

FransaOECD verilerine göre Fransa'da insanlar, kişisel ve boş zamanları için günde 16.2 saat ayırıyor. Ülkede bu anlamda, İtalya'dan sonra ikinci sırada yer alıyor. İş-yaşam dengesine ilişkin listede ise Fransa, özellikle yasal yıllık izin için en yüksek gün sayısıyla (36) üçüncü sırada yer alıyor.
EGzlUa2yZka4vxXK5EXBUA.jpg

Danimarkaİş-yaşam dengesinin öncelik haline geldiği ülkede çalışanların yalnızca %1'i haftada 50 saatten fazla çalışıyor. Ayrıca günde 15,5 saati kişisel ve boş zamanlarına ayırıyorlar. Esnek çalışmanın da desteklendiği ülkede, en zengin ülkeler arasında yer alan 36 günlük yasal yıllık izin sunuluyor.
RY-_aJLTq0etYSG1ke68LA.jpg

İspanya İspanya, 26 günlük yasal yıllık izin avantajı sayesinde ikinci sırada yer alıyor. OECD verilerine göre İspanya'daki işçiler, İtalya ve Fransa dışında herhangi bir ülke dışında, günün en büyük bölümünü eğlenceye ve kişisel bakıma ayırıyor. Yalnızca %2,5'i ücretli işte çok uzun saatler çalışıyor.
b8kxnQo3e0qmXmlCgdKHHQ.jpg

Yeni Zelanda İnsan kaynakları şirketi Remote'a göre, Yeni Zelanda sunduğu koşullarla ilk sırada yer alıyor. Yüksek asgari ücret ve 26 haftalık ücretli doğum izni sunan Yeni Zelanda'da kültürün, yaşam standartlarında büyük bir etkisi olduğu belirtiliyor. Vatandaşların önceliğinin aile, sağlık, eğlence ve seyahat olduğu ifade ediliyor.
 
Üst