Japonya, 17 yıl sonra ilk kez faiz artırdı

Oyuncu

New member
Japonya, 17 yıl sonra ilk kez faiz artırdı

Japonya Merkez Bankası, 17 yıl sonra ilk kez faiz artışına gitti. BOJ, getiri eğrisi kontrol politikasını da kaldırdı. Bu karar ile birlikte dünyada negatif faiz uygulayan ülke kalmadı. Merkez Bankası Başkanı Kazuo Ueda, daha fazla faiz artışının ekonomi ve enflasyonun nasıl gelişeceğine bağlı olacağını söyledi.

Japonya Merkez Bankası (BOJ) büyük şirketlerdeki önemli ücret artışlarının ardından 2016’da başladığı negatif faiz politikasına son verme kararı aldı. BOJ'dan iki günlük para politikası toplantısının ardından yapılan açıklamada, kısa vadeli faiz oranlarının yüzde eksi 0,1'den yüzde 0 ila yüzde 0,1 aralığına yükseltme kararı alındığı belirtildi. Böylece, BOJ, 17 yıl sonra yaptığı ilk faiz artırımıyla, dünyanın önde gelen merkez bankaları arasında negatif faiz politikasını terk eden son banka oldu. GETİRİ EĞRİSİ POLİTİKASI SONA ERDİ BOJ, negatif faiz politikasına (finansal kuruluşların merkez bankasına yatırdıkları belirli fazla rezervlere eksi 0,1 faiz ödenmesi) ilk olarak 2016 yılında deflasyonla mücadele kapsamında başlamıştı. Banka, negatif faiz politikasına son vermenin yanında, 10 yıllık Japon devlet tahvillerine ilişkin getiri eğrisi kontrolünü de sona erdirdi. BOJ, tahvil alımlarına devam edecek, şirket tahvili ve benzeri varlıklarda alımlar 1 yıl içinde sonlanacak. Dünyanın önde gelen merkez bankalarından ABD Merkez Bankası (Fed), Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) salgın sonrasında rekor seviyelere yükselen enflasyonu dizginlemek için faiz artırımlarına giderken, BOJ ise ekonomik büyümeyi canlandırmak için ultra gevşek para politikasını sürdürdü. BOJ, güçlü ücret artışını, yıllardır sürdürdüğü aşırı gevşek para politikasından düzenli bir şekilde uzaklaşmanın koşulu haline getirmişti. ÜCRET ARTIŞLARI 33 YILIN ZİRVESİNDE Ülkede bu sene 33 yılın en yüksek seviyesindeki ücret artışları, BOJ'a negatif faiz oranlarını sonlandırmak için hareket alanı sağlayacağı beklentilerini artırmıştı. Japonya'nın en büyük işçi örgütü Japon Ticaret Birliği Konfederasyonu (Rengo), işverenlerle bu yılki ücret müzakerelerinin ortalama yüzde 5,28 ile sonuçlandığını açıkladı. Bu oran 33 yılın en yüksek seviyesi oldu. Analistler, enflasyonun bir yıldan uzun süredir BOJ'un yüzde 2 hedefinin üzerinde seyretmesi nedeniyle faiz oranlarında bir geri dönüş olasılığını Japon ekonomisi için olumlu olarak değerlendirdi. KÜRESEL PİYASALARI ETKİLEYECEK Japonya'da bugüne kadar yapılan son faiz artışı 2007 yılına dayanıyor. Diğer önde gelen sanayileşmiş ülkelerin aksine Japonya uzun süredir enflasyondaki artışın yavaşlaması anlamına gelen dezenflasyonla mücadele ediyor. BOJ’un agresif bir şekilde gevşetilen para politikası, yenin değerinin hızla düşmesine katkıda bulunurken, bunun sonuçları ülkede hane halkını olumsuz etkiledi. Bankanın negatif faizlerden çıkışı sadece şirketleri ve hane halklarını değil, aynı zamanda küresel para akışını da etkilemesi bekleniyor.

"UYGUN FAİZ ORANI EKONOMİYE BAĞLI Japonya Merkez Bankası Başkanı Kazuo Ueda, bankanın daha fazla faiz artışının ekonomik ve enflasyonun nasıl gelişeceğine bağlı olacağını ancak mevcut ortam göz önüne alındığında agresif artışların muhtemel olmayacağını söyledi. Ueda, faiz kararının ardından düzenlenen basın toplantısında konuştu. Kazuo Ueda, getiri eğrisi kontrolü ve diğer parasal genişleme önlemleri ile bankanın görevini yerine getirdiğini belirterek, ekonomiyi destekleyici finansal koşulların "şimdilik" korunacağını vurguladı. Yüzde 2'lik enflasyon hedefine istikrarlı şekilde ulaşılmasının ufukta göründüğünü dile getiren Ueda, bugün alınan faiz artırımı kararının enflasyon hedefine istikrarlı ve sürdürülebilir bir şekilde ulaşılabileceğine dair artan güveni yansıttığını savundu. Ueda, uyumlu koşulların ekonomiyi ve fiyatları sağlam şekilde destekleyeceğini anlatarak, uzun vadeli getirilerin piyasalar tarafından belirlenmesi gerektiğini belirtti. Bunun yanında merkez bankasının gerektiğinde tahvil satın alarak bir yükselişi önlemeye çalışacağını da söyledi.
 
Üst