Dünya Ekonomik Forumu tarafından yayımlanan 2025 Mesleklerin Geleceği Raporu, çarpıcı bir tablo ortaya koydu. Son 5 yıl içinde talep görecek meslekler arasında zirvede, çiftlik işleri, tarım işçileri, inşaat ustaları ve kamyonla teslimat hizmetleri var. Yazılım mesleği geri sıralarda yer aldı. Aynı dönemde, önemi azalacak meslekler içinde kasiyerlik, yönetici asistanlığı ve temizlik görevlileri yer aldı. Yaşam maliyetlerindeki artış ve küresel enflasyon, meslekleri şekillendiriyor.
Rapor, 2030 yılına kadar iş gücü piyasasında yaşanacak dönüşümün mesleklerin yüzde 22’sini etkileyeceğini ortaya koyuyor.
Dönüşüm sonucunda 170 milyon yeni rol oluşurken, 92 milyon rolün ortadan kalkacağı ve buna bağlı olarak net 78 milyonluk bir iş artışı gerçekleşeceği öngörülüyor.
Teknolojik ilerlemeler, demografik değişimler, jeoekonomik gerilimler ve ekonomik baskılar, bu dönüşümün başlıca itici güçleri olarak dünya genelindeki sektörleri ve meslekleri yeniden şekillendiriyor.
2030 yılına kadar işgücü piyasasını yönlendirecek temel etkenler şöyle:
- Yaşam maliyetlerindeki artış, iş gücü piyasasında dönüşüme neden olan başlıca etkenlerden biri olarak öne çıktı.
- İşverenlerin yarısı, artan maliyetlerin iş modellerini dönüştüreceğini öngörüyor.
- Küresel enflasyonda gözlenen gerilemeye rağmen, fiyat baskıları ve yavaşlayan ekonomik büyümenin 2030’a kadar dünya genelinde 6 milyon işi ortadan kaldıracağı tahmin ediliyor.
2025 YILINDA EN GÖZDE MESLEKLER NELER?
Rapora göre, en çok rağbet görecek 5 meslek şöyle sıralandı:
1- Çiftlik işçileri, tarım işçileri
2- Hafif kamyon ve teslimat hizmetleri
3- Yazılım ve uygulama geliştiricileri
4- İnşaat çalışanları
5- Mağaza satış elemanları
2025 YILINDA GÖZDEN DÜŞECEK MESLEKLER NELER?
Rapora göre, en az rağbet görecek 5 meslek şöyle sıralandı:
1- Kasiyerler ve bilet gişesi çalışanları
2- İdari ve yönetici asistanları
3- Bina bakımı ve temizlik çalışanları
4- Malzeme kayıt ve stok işleri
5- Baskı işleri
ŞİRKETLER YAPAY ZEKAYA YÖNELİYOR Yapay zekâ, iş modellerini önemli ölçüde dönüştürüyor. Küresel ölçekte işverenlerin yarısı, yapay zekânın sunduğu yeni fırsatları değerlendirmek amacıyla faaliyetlerini yeniden konumlandırmayı planlıyor. Bu değişime yönelik en yaygın yaklaşım, çalışanların yeniden beceri kazanmasına veya becerilerini geliştirmesine yatırım yapmak. İşverenlerin yüzde 77’si bu doğrultuda adım atacağını belirtiyor. Bununla birlikte, yüzde 41’i yapay zekânın otomatikleştireceği bazı görevler nedeniyle iş gücünü azaltmayı öngörüyor. İşverenlerin neredeyse yarısıysa, yapay zekâdan etkilenen pozisyonlardaki çalışanlarını farklı departmanlara kaydırmayı planlayarak hem beceri açığını kapatmayı hem de teknolojik dönüşümün insan üzerinde yaratabileceği olumsuz etkileri hafifletmeyi hedefliyor. Hızla gelişen teknolojiler, iş dünyası liderleri, politika yapıcılar ve çalışanları iş birliğine zorluyor. Tüm paydaşların, bir yandan iş gücünü bu değişimlere hazırlamaya çalışırken diğer yandan da sektörler ve ülkeler arasında ortaya çıkabilecek işsizliği önlemek için sorumluluk alması gerekecek.
Raporda, bu değerlendirmelerin ışığında, en çok talep görecek meslekler de sıralandı
EN ÇOK TALEP GÖRECEK MESLEKLER NELER?
Raporda, bu değerlendirmelerin ışığında, en çok talep görecek meslekler de sıralandı. En çok rağbet görecek 5 meslek, veri çözümleyici ve veri bilimcileri, yapay zeka ve makine öğrenimi uzmanı, büyük veri uzmanı, dijital pazarlama ve strateji uzmanı ve proses otomasyon uzmanı.
Listenin tamamı ise şöyle:
Veri Çözümleyici ve Veri Bilimcileri
Yapay Zeka ve Makine Öğrenimi Uzmanı
Büyük Veri Uzmanı
Dijital Pazarlama ve Strateji Uzmanı
Proses Otomasyon Uzmanı
İş Geliştirme Uzmanı
Dijital Dönüşüm Uzmanı
Bilgi Güvenliği Analisti
Yazılım ve Uygulama Geliştiricileri
Nesnelerin İnterneti (Iot) Uzmanı
Proje Yöneticisi
İşletme Hizmetleri ve Yönetim Müdürü
Veritabanı ve Ağ Uzmanları
Robotik Mühendisi
Stratejik Danışman
Yönetim ve Organizasyon Analistleri
Fintech Mühendisi
Mekanik ve Makine Tamircileri
Organizasyonel Gelişim Uzmanları
Risk Yönetimi Uzmanı
ANKETE 1000 ŞİRKET KATILDI
Dünya çapında 1.000’in üzerinde şirketin katılımıyla hazırlanan rapor, günümüzde iş dünyasının dönüşümünün önündeki en büyük engelin beceri açığı olduğuna işaret ediyor.
İşverenlerin yüzde 63’ü, karşılaştıkları en önemli zorluğun beceri eksikliği olduğunu vurgularken, mevcut işlerde gerekli becerilerin yaklaşık yüzde 40’ının değişmesi bekleniyor.
Yapay zekâ, büyük veri ve siber güvenlik alanlarındaki teknoloji becerilerinin talebi hızla artarken, yaratıcı düşünme, dayanıklılık, esneklik ve çeviklik gibi insani beceriler de kritik önemini koruyacak. Hızla değişen iş piyasasında, her iki beceri türünü de barındıran bir birleşik beceri setinin giderek daha gerekli hale gelmesi bekleniyor.