Kışlık sebze tezgaha iki hafta geç çıktı

Oyuncu

New member
Kışlık sebze tezgaha iki hafta geç çıktı

Türkiye'de brokoli, kereviz, enginar ve ıspanağın en fazla üretildiği şehir olan İzmir'de havaların geç soğuması rekolteye olumsuz yansıdı. Ekim ve kasım aylarında havanın sıcak seyretmesi, kışlık sebzelerin olgunlaşarak lezzetlenmesini yaklaşık iki hafta geciktirdi.

NJvNB-mo5kiiYL8DjOkK6g.jpg

Verimli topraklarında yılda 1 milyon 700 ton sebzenin üretildiği İzmir'de, 120 bin dekarda yıllık 280 bin ton civarında 15 çeşit kışlık sebze yetiştiriliyor.
9aLoLjs1cUqbIGFxZZPcJg.jpg

İzmir, Türkiye'nin brokoli, kereviz, enginar ve ıspanak üretiminde birinci, karnabahar ve pırasa üretiminde ikinci, kırmızı pancar üretiminde ise üçüncü sırada yer alması dolayısıyla "kışlık sebze üretim üssü" olarak adlandırılıyor.
bzTvMXLXxkK8XuScWOeqkw.jpg

Çoğunlukla Torbalı, Bayındır, Tire, Menemen, Menderes ve Çeşme ilçelerinde yetiştirilen kışlık sebzelerin büyük kısmı yurdun dört bir yanındaki pazarlarda tüketiciye ulaştırılıyor.
IG9si66_NUS8CQtLO2JsOA.jpg

Genellikle kasım ortasında başlayan kışlık sebze hasadı, bu yıl sebzelerin olgunlaşması ve lezzetlenmesini sağlayan soğuk havanın geç gelmesi nedeniyle yaklaşık iki hafta ertelemeyle kasım sonuna sarktı.
9NbYAt-eRUuEJJOQ8D-dCA.jpg

Ekim ve kasım ayındaki sıcaklık sebzeleri geç olgunlaştırsa da rekolteye olumsuz yansımadı. Kasım sonu itibarıyla yaygın olarak başlayan hasatla sebzeler pazar tezgahlarındaki yerini aldı.
X5VcgBJmPE2Egug_ehWIrQ.jpg

İzmir Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, İzmir'in kışlık sebze üretimiyle iç pazarda büyük bir ihtiyacı karşıladığını söyledi.
G97GfiVTnEq7JZ_WCYjXsQ.jpg

Hasat edilen ürünlerin yurt içinin yanı sıra yurt dışına da gönderildiğini ifade eden Şahin, "Şu anda piyasanın istediği ürünler hızlı şekilde sevk ediliyor. Yağışlar kendini topladı ve gece sıcaklıkları düştü. Böylece kışlık sebzede tüketim ve pazar kalitesi oluştu. İhtiyacımızı karşılayabilecek ve ihracata yönlendirecek ürünümüz var." dedi.
7geVmK1vR0eNkb_OJfHfTw.jpg

Şahin, soğuk havanın kışlık sebzede olgunlaşma ve lezzeti etkilediğini anlatarak "Havalar soğudu, kışlık sebzeler kapandı ve ürün artık olması gereken pazar kalitesine ulaştı çünkü ürün havalar soğumadan, kendini kapatmadan pazar kalitesi açısından çok az miktarda piyasa sevk edilebiliyor. Bu olunca da fiyatlar biraz beklenin üzerindeydi ama şu an stabil hale gelmeye başladı." dedi.
bfMQToP2N0Gwjs-sKaL6rg.jpg

Torbalı ilçesinde yaşayan üretici Mustafa Yan da soğukların gecikmesi nedeniyle hasadı 15-20 gün geç başlattıklarını belirtti.
S3jNH_F2dUOg6pfD6nUhNw.jpg

Kışlık sebzenin soğuk havayı sevdiğini kaydeden Yan, "Pırasa, kereviz soğuğu ve kırağıyı sever. Kırağı aldıktan sonra sebze daha tatlanır, yemesi güzel olur. Soğuk olmadığında pırasa acı olur, halk da sevmez." dedi.
5Sv1vgHStUmssW6JfKUtww.jpg

Üreticilerden Abdi Karateke de kuraklık endişesiyle bu yıl daha az alanda ekim yapsa da ürünün kalitesinin ve rekoltesinin memnun edici olduğunu dile getirdi.
VodKXkIa4UaVc8-cJteQTQ.jpg

SB9pUVUPY0CdnLTV6plZ5Q.jpg

uK1SbYHKnUClEGh1P6O_MQ.jpg

Q3KUriEv1Uq7ECUfH1Z8oQ.jpg

x5rXuIpAakqJHHaedXjttA.jpg

FeTdxyMou0W_bs5bT20sHg.jpg

Nvw_JstT2UC4Zif38bkYbA.jpg

PoxNQxpa1U6wwpQv44PYHw.jpg

X5eeod0kq0Wt0gWfx2t8YA.jpg

XsrY7D7QqEWIF46IN258rw.jpg

MGoWC1cBJkuVQXniayGBdw.jpg

ZPCbiFle70uHk7G1LTeIRg.jpg

EgYT20qZxEOWQkZ4h0mV4g.jpg

2_vPliz0t0OU4W-zVuloTA.jpg

yWrCe0BrnU-O8tlY1XQF1Q.jpg

72QnqHUOhUOMcSXxbATfJA.jpg

6ZVgmQJvhkOUaEbKMQDkNw.jpg

7btXG8EAO0GSHHHdaRiHiQ.jpg
 
Üst