NASA'dan üretilmiş tüm teorilere zıt keşif: Orion Bulutsusu'nda 42 çift gezegenimsi cisim bulundu

Oyuncu

New member
NASA'dan üretilmiş tüm teorilere zıt keşif:  Orion Bulutsusu'nda 42 çift gezegenimsi cisim bulundu

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı'nın (NASA) James Webb Uzay Teleskobu (JWST) Orion Bulutsusu'nun içerisinde 42 çift gezegenimsi cisim buldu. Bilim insanları, bu cisimlerin uzayda çift halinde bulunmalarının şaşırtıcı olduğunu belirterek, keşfin yıldızlar ve gezegenler üzerine üretilmiş mevcut bütün teorilere ters olduğu açıklandı.

z8kOPwRYgkm00Yrz3BQx1w.jpg

Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) internet sitesinde yayımladığı fotoğraflar, Orion Bulutsusu'nun yeni görüntülerini gözler önüne serdi.
_KIGfAi_uk2b_dgj-fK2ZQ.jpg

ESA ile Avrupa Uzay Araştırmaları ve Teknoloji Merkezinin (ESTEC) yürüttüğü ortak çalışma sonucu, JWST'nin keşfettiği gezegenimsi cisimlerin, bir yıldızın sistemine bağlı olmadan ve çiftler halinde serbest şekilde uzay boşluğunda süzüldüğü gözlemlendi.
Tfq8VW9B40K0HB0n8KYdLw.jpg

Söz konusu 42 gezegenimsi çifte, Jüpiter büyüklüğünde olduğu için "Jüpiter Kütleli İkili Obje (JuMBO)" ismi verildi.
SCTs1hs66EWjfjO8uIQFug.jpg

JuMBO'ların kütleleri, 13 Jüpiter ile 0,7 Jüpiter arasında değişiklik gösterirken, çiftlerin sadece yüzde 40'ının kütlelerinin birbirlerine benzer olduğu belirtiliyor.
TRUz5PwMD06G_vlsLJJB9Q.jpg

Araştırmada, JuMBO'ların uzayda çift halinde bulunmalarının beklenmedik olduğu aktarılırken, yıldızlar ve gezegenler üzerine üretilmiş mevcut bütün teorilere "ters oldukları" vurgulandı.
UzSnok7PjUCbXKpmG3_62A.jpg

Uzmanlar, bu cisimlerin bulutsunun içerisinde bir yıldızın oluşamayacağı madde yoğunluğuna sahip bölgelerde oluştuklarını tahmin ediyor.
Z2oEnzBwIEC2Om2gsBvn3Q.jpg

Diğer bir tahmin de JuMBO'ların, yıldızlar etrafında oluştuktan sonra çeşitli sebeplerden dolayı yıldızlararası uzay boşluğuna itilmesi olarak belirtildi.
B2Zl34lkn0e3mZSC-U35Ug.jpg

Uzay boşluğuna aynı anda itilen çift cisimlerin nasıl bir arada kalabildiği bilinmiyor.
2Ss7qHL5xkeCqHOuGGk37g.jpg

Araştırma, "aeXiv" arşivinde yayımlandı.
YZgqDP7SykaKowt4NWZ7lg.jpg
 
Üst